Раціональне харчування - одна з основних умов здоров'я людини, її довголіття, плідної праці.

Харчування має не тільки компенсувати енергію, яку витрачає дитина, але й забезпечувати матеріал, необхідний для зростання та розвитку всіх органів і систем організму. Досліджено, що процеси обміну речовин у дітей ідуть значно інтенсивніше, ніж у дорослих. Діти більше рухаються й гуляють, що теж спричиняє значні енергетичні витрати. У їжі слід обов'язково поєднувати в правильному співвідношенні речовини, які входять до складу тканин людського організму: білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, воду. У дитячому харчуванні мають братися до уваги якісні показники білків. Найціннішим і найбільш корисним для зростання дитини є тваринний білок. Достатня його кількість наявна у м'ясі, рибі, молоці, яйцях тощо. Основними джерелами рослинного білка є хліб, крупи, макарони. Важливу роль відіграють жири. Вони є пластичним матеріалом, розчинниками вітамінів А й В. Але надмір жирів шкідливий, бо призводить до порушення обміну речовин, погіршення засвоєння білка, іноді викликає розлади органів травлення. Жири, як і вуглеводи, є джерелом поповнення енергії. Вуглеводи - основний матеріал для енергії м'язової діяльності. Велика їх кількість є в овочах, фруктах, ягодах, соках, молоці, які містять багато глюкози та фруктози. У щоденному раціоні дитини обов'язково мають бути вітаміни, їх брак різко погіршує стан здоров'я, зростання й розвиток організму. Вони беруть участь в обміні білків, жирів, вуглеводів, регулюють окремі біохімічні й фізіологічні процеси, забезпечують життєві функції організму

Харчування дітей проводиться відповідно до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах.
При наявності довідки від лікаря здійснюється дієтичне харчування, яке передбачає зміну технологій приготування страв (готуються тушковані, варені страви)
Всі діти отримують триразове харчування.

Діти пільгових категорій харчуються:

· безкоштовно - діти, постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС; малозабезпечені (сім'ї, в яких сукупний дохід на кожного члена за попередній квартал з урахуванням індексу зростання цін не перевищує прожиткового мінімуму);

· 50 % - багатодітні родини (3 дитини і більше)

Їжа.

Їжа - чи не найважливіше питання для батьків. Із перших днів життя дитини ми хвилюємося, щоб вона з їла не багато й не мало, щоб апетит був відмінний. І це виправдано, тому, що їжа - основа не тільки розвитку, але й виживання. Дорослі часто не звертають уваги на причини поганого дитячого апетиту.. Ну чому, коли ми не хочемо їсти спекотного літнього дня, наші діти повинні їсти так само, як звичайно ? Насильницьким годуванням в такому випадку ви досягнете тільки зворотного результату. Знижується апетит і під час хвороби. Але це природно для людського організму! Так чому ж ми щосили намагаємося нагодувати захворілого малюка, умовляючи його, що чим більше він з їсть, тим скоріше видужає? Організму просто важко в такому ослабленому стані перетравлювати їжу. Погодьтеся з тим фактом, що немовля прекрасно знає, коли йому настав час їсти. А коли дитина підростає, мами так само не хочуть чути, що маля вже наїлося і більше не хоче. Будьте спокійні! У кожної дитини від природи прекрасно розвинене почуття самозбереження, і тому голодувати вона не буде. Багатьом дітям властива одноманітність у виборі продуктів харчування. Вони люблять лише декілька продуктів або їхне сполучення і без ентузіазму погоджуються спробувати що-небудь новеньке. Прислухайтеся до дитячого організму. Він сам підкаже, як часто й чим його годувати.

Шість принципів харчування.

Так само, як і рухова активність, загартувальні процедури, харчування дитини - невід ємний чинник міцного здоров я, про що треба дбати всім батькам, особливо влітку. Оздоровчі заходи націлені на те, щоб у дитини збільшилась маса тіла, але не за рахунок жирових відкладень, а росту і розвитку мязових тканин. Щоб досягти бажаного ефекту, годувати дитину треба з урахуванням кількох принципів. Перший - різноманітність харчування. Основу раціону мають становити продукти з цілого зерна. Друге за важливістю місце посідають овочі та фрукти. На третьому місці - молочні продукти та носії білка. Другий принцип - натуральність харчування. Мінімізувати в раціоні дитини ковбасні вироби, не споживати консервованих продуктів, не споживати білого хліба, під час приготування страв використовувати тільки нерафіновані олії, остерігатися вживання сирих яєць, надавати перевагу вживанню свіжих фруктів та ягід. Найголовнішою проблемою організації харчування дитини є стимуляція апетиту (третій принцип). Така порада зменшити у стравах вміст жиру, оскільки жир пригнічує секрецію шлункового соку, не давати дитині пити під час їжі, бо зайва рідина розбавляє шлунковий сік, через що їжа довше затримується в шлунку, між основними прийомами їжі дозволяти дитині вживати тільки свіжі овочі та фрукти, натуральні свіжі соки, компоти.Це стимулює шлункову секрецію, підвищує апетит, по змозі годувати дитину на свіжому повітрі. Основні прийоми їжі доцільно завершувати десертом (четвертий принцип), щоб маля отримувало психофізичне задоволення від їжі. На десерт можна порекомендувати коктейлі з додаванням свіжих фруктів, горіхів, порошку какао


Кiлькiсть переглядiв: 256

Коментарi